Veilig werken in uw omgeving

Welkom op de site van 3DGEODATA.com

Wij willen u graag op de hoogte brengen van onze werkzaamheden/drone operatie. Wij voeren onze werkzaamheden uit met de grootste zorg en veiligheid voor mens, dier en omgeving. Bij de volgende locaties zijn wij een dezer dagen actief:

 • Gemeente Hoorn – Q2/Q3
 • Maasvlakte II (Botlek)
 • Maasvlakte I (Botlek)
 • Hoogblokland – Q1
 • Tussen Goes en Vlissingen (Hoogspanningsnet) – Q2
 • Gouda Moordrecht – Q1

De belangrijkste adviezen die wij u willen meegeven staan hieronder.

Blijf zoveel als mogelijk binnen en voorkom samenscholing van groepen mensen (groter dan 8/10 personen)!

Drone team

1) Het drone team bestaat uit Piloot en een of meerdere Observers.

2) Teamleden zijn herkenbaar aan het dragen van veiligheidsjassen/hesjes.

3) Benader teamleden NIET voor een gesprek tijdens de werkzaamheden/vlucht. Blijf op geringe afstand (>8 meter).

4) Tijdens werkzaamheden mag de Piloot NIET worden benaderd uit nieuwgierigheid of vragen. Blijf op geringe afstand (>10 meter).

5) Volg de aanwijzingen op die de Observer(s) of Piloot u geeft.

Bij calamiteiten en brand
De drone kan uit voorzorgsmaatregel of met een calamiteit vroegtijdig aan de grond worden gezet.

6) Benader de drone NIET (raak de drone NOOIT aan).

7) Neem direct afstand en waarschuw een teamlid (Observer of Piloot).

8) Bij brand:

 • Neem direct ruime afstand!
 • Loop haaks op de windrichting weg van de drone!
 • Zorg dat u GEEN rook inademt!
 • Benader de drone NIET!
 • Waarschuw een teamlid (Observer of Piloot).
 • Indien een van de teamleden niet direct aanwezig is, Bel 112.
 • De Observer of Piloot zal zo snel mogelijk ter plaatsen zijn.

Grond Controle Punten (GCP's)

Het kan zijn dat het drone team tijdens een project GCP’s weg legt. Dit zijn rubberen panelen van 40×40 cm, de kleuren zwart/geel of zwart/wit. Deze GCP’s zijn voorzien van een GPS locatie systeem.

 • De GCP panelen niet aanraken of verplaats.
 • Blijf op afstand van deze GCP panelen.
 • Hou kinderen en huisdieren zoveel mogelijk weg van de GCP
 • Een van de teamleden zal de GCP’s panelen na de werkzaamheden weer ophalen.

Op deze manier werken we samen aan de meest optimale veiligheid voor uzelf, uw omwonende, teamleden of andere mensen.

De 8 Belangrijke aandachtspunten voor uw eigen veiligheid nog eens op een rijtje!

1) Blijf zoveel als mogelijk binnen! Indien u drone activiteiten waarneemt (zien/horen) zorg dan dat kinderen en ook uzelf binnen blijven. Dit is de meest effectieve maatregel voor uw persoonlijke veiligheid.

2) Voorkom samenscholing van groepen >10 personen! Ga niet in groepsverband samen naar de drone activiteiten kijken. 

3) Benader de Piloot niet! Het is niet toegestaan om de Piloot te benaderen tijdens drone activiteiten. Blijf op minimaal 8 meter afstand. Zorg dat de Piloot zijn werk goed kan uitoefenen.

4) Benader de Observer(s) niet! Indien er drone activiteiten zijn is het niet toegestaan om een praatje te maken met een van de Observer(s). Blijf minimaal op 5 meter afstand. Zorg dat de Observer geconcentreerd zijn werk kan blijven doen.

5) Volg instructie op die de Observer geeft! Indien u instructies krijgt van een van de Observer(s), volg deze dan altijd op, start géén discussie. Het zijn vaak aanwijzingen, die voor uw eigen veiligheid of voor veiligheid van andere gelden. 

6) Blijf op afstand van de drone en ander materieel! Indien de drone stil aan de grond staat is het verstandig om afstand te houden van minimaal 8 meter. De drone kan nog aanstaan of actief zijn. Een van de teamleden zal spoedig bij de drone zijn. 

7) Zorg tijdens stijgen of landen dat u voldoende afstand houd! Indien de drone zal gaan stijgen of landen, wordt dit door een van de teamleden duidelijk gemaakt. Zorg dat u minimaal 15 meter afstand houd van de locatie waar de drone stijgt of land.

8) Bij brand! Loop dan zo ver als mogelijk weg van de drone! Indien er brand is of brand ontstaat bij de drone, zorg dan dat u haaks op de wind weg loopt. Beng eerst uzelf in veiligheid! Adem de rook niet in! Kijk daarna of u ook andere personen of kinderen ook in veiligheid kan brengen. Maak melding aan een van de teamleden. Het noodnummer (112) zal zo spoedig mogelijk gebeld worden.

Wij zijn volledig gecertificeerd en hebben melding gedaan aan de nodige instantie(s), zo ook aan de politie (meldkamer). Zij zijn op de hoogte van onze activiteiten.

Wij danken u voor uw medewerking, namens het drone team.

Wilt u wat meer te weten komen, wat wij doen en hoe wij werken aan veilige drone operaties, klik dan hier of bekijk dan deze film.

Veiligheid boven alles

Wij werken altijd aan de hoogste veiligheid voor mens, dier en omgeving. Als team delen we, waar nodig, flyers uit aan mensen die in de omgeving komen van ons vlieg gebied.

Hierop staan de meest belangrijke aandachtspunten zoals; hoe om te gaan met leden van het drone team en wat te doen wij eventuele calamiteiten.

Waarschuwingsbord

Wij maken gebruik van waarschuwingsborden die we bijvoorbeeld in wijken/straten op de stoep kunnen plaatsen. Op deze manier wordt een ieder die het vlieg gebied binnenkomt alsnog op de hoogte gebracht van onze drone activiteiten.