FAQ’s 3D Survey Portal

Omdat we hier te maken hebben met de nieuwste technologie worden met regelmaat aardig wat vragen aan ons gesteld. Hieronder de meest voorkomende. 

De nauwkeurigheid van de data doet niet onder voor die van de traditionele manier van landmeten. Onze systemen worden per vlucht gekalibreerd, terwijl traditionele systemen 1 of 2 keer per jaar ingenomen moeten worden om opnieuw gekalibreerd te worden. Onze drones zijn uitgerust met de nieuwste GPS-systemen (2 per drone om de nauwkeurigheid nog verder te optimaliseren). In de basis zijn ze tot op de centimeter XYZ-waarde nauwkeurig, en uit diverse tests die wij doen, zelfs tot op de millimeter nauwkeurig. Daarnaast maken we gebruik van innovatieve Grond Controle Punten die tijdens het dataprocessen gecorrigeerd worden tot op de millimeter nauwkeurig.

Het dataprocessen wordt op diverse grote servers uitgevoerd. Na het processen wordt de data op een locatie binnen Europa op een server geplaatst (niet in een voor ons ongewenst land). Data-toegang wordt expliciet in overleg met de klant en middels een autorisatieplan geregeld. Met een persoonlijke inlog en wachtwoord krijg je toegang tot de data. Een van ’s werelds grootste producenten in landmeetinstrumenten (Trimble) zit achter dit digitale systeem.

Er is géén specifieke (kostbare) hard- en software noodzakelijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de 3D projectinformatie in de portal.

Een Digital-Twin is een digitale kopie als 3D model op je PC. De buitensituatie direct op je scherm binnen. Met een Digital-Twin krijg je betere projectinformatie. Details worden direct inzichtelijk. Het project als Digital-Twin kun je ook verrijken met andere data zoals tekeningen of Klic-meldingen. Op deze manier kun je projectsimulaties weergeven en vroegtijdig verhoogde risico’s waarnemen en hiervoor de nodige maatregelen treffen. 

Een Digital-Twin, zoals 3D GEO DATA levert zorgt voor een beter project performance.

Er zijn veel verschillende metingen en berekeningen eenvoudig beschikbaar. Hierbij moet je denken aan o.a.: hoogte meten (XYZ), afstand meten, oppervlakte meten, grondverzetvordering, volume calculatie, machine-besturingsmodellen, projectmonitoring, nulmeting versus resultaatmeting, uploaden van tekeningen, projectsimulatie, vergelijken met het nieuwste ontwerp, vergelijken met vorig onderzoek, dwarsprofielen vergelijking, hellingshoek, veiligheidsrisico en point of interest.

Naast de 3D Survey Portal kunnen wij ook data processen en data aanleveren buiten deze portal om. Deze data is dan ook direct AutoCAD, Civil3D ready. De kwaliteit van deze data is gelijkwaardig aan die van de 3D Survey Portal. Het enige verschil is dat deze data niet eenvoudig te delen of inzichtelijk is zonder specifieke hard- of software. Een licentie van engineering software (zoals Autodesk) is dan gewenst of noodzakelijk.

Het downloaden van data kan in de volgende formats: 3D model (DXF, OBJ, TTM), contouren (DXF), orthofoto (GeoTIFF, JFIF/JPEG), pointcloud (LAZ), shapefile (CZML, GeoJSON), terreinmodel (GeoTIFF, DSM), export bestand plotter formaat print, projectdocumentatie verrijken met foto’s en 360-images, project fly-through doormiddel van waypoints en projectvoortgang middels timelapse-video.

Het uploaden van data kan in de volgende formats: PDF, DXF, TTM, IFC, KML, KMZ en LandXML.

Elke berekening of meting die je in de portal maakt, kan eenvoudig worden voorzien (middels enkele klikken) van een rapportage. Vanaf het begin van het project wordt de kwaliteit en nauwkeurigheid van de ingewonnen data en het dataproces, in een rapportage inzichtelijk gemaakt. Deze rapporten kun je als CSV of PDF bestand downloaden of direct versturen.

Nadat we de projectinformatie hebben ingewonnen, is de data binnen 24 uur beschikbaar. Vaak sneller en bij grotere databestanden (100 hectare) kan het soms even wat langer zijn.

Het project is minimaal 365 dagen na de laatste upload van dataset beschikbaar. Dit kan in overleg worden verlengd met nog eens 365 dagen. Daarnaast kun je altijd de meest belangrijke bestanden eenvoudig downloaden en deze zelf opslaan.

Het aantal mensen dat toegang kan krijgen tot een project en het aantal mensen dat gelijktijdig kan werken aan een project is in principe oneindig. Wij stellen in de basis een limiet vast van 25 personen.

Indien er een internetverbinding is, kun je ongeacht welk device, toegang hebben tot het project. Of het nu een vaste PC is, een Android of Apple systeem, een telefoon of iPad, het maakt niet uit.

Deze portal is in de basis een 3D-omgeving. Alle data, ook vanuit een 2D-omgeving, kan worden geüpload. Er zijn mogelijkheden om vanuit een 2D-omgeving, bijvoorbeeld bij kabels/leidingen (met niet te veel moeite) naar een 3D-model te komen. Wij kunnen je vertellen en leren hoe dat in zijn werk gaat.

Heb je nog meer vragen of wil je een demo hebben, neem dan contact met ons op.

Meest gesteld vragen over drone toepassingen