Operationeel Werkgebied Drones

Vliegen met drones is niet overal toegestaan. Er zijn strenge eisen gesteld aan de operator die gebruik wil maken van drones. Diverse factoren zoals de omgeving, het gebied, de hoogte en afstand, het gewicht en het risico op incidenten bepalen wie, met wat en hoe u de drone operatie kan en mag uitvoeren. Het Operationele Werkgebied voor Drones ziet er dus voor de meeste anders uit.

Bij 3D GEO DATA mogen wij op alle toegestane plaatsen vliegen. Als wij er niet mogen vliegen, vliegt er niemand.

Veiligheid bij 3D GEO DATA is een mentaliteit, een cultuur en structuur

Elke operator/organisatie dient zijn of haar eigen Operation Manual aan te bieden bij ILenT (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Daarin worden alle scenario’s nauwkeurig omschreven wat betreft wie, wat, waar, waarmee en de aanpak. Vele factoren met nog meer risico’s en mitigerende maatregelen vormen de basis voor uw Exploitatievergunning en Operation Authorisation (OA). Wilt u meer weten over de Europese regel- en wetgeving, klik dan hier.

Veiligheid en de veiligheidseisen staan ver boven alles op nummer 1. Dat geldt niet alleen voor ILenT en onze klanten maar ook zeker voor ons als organisatie. Op het gebied van veiligheid leggen we de lat dan ook graag hoog. 

3D GEO DATA biedt een compleet dienstenpakket aan waarmee wij voor onze klanten drone operaties mogen uitvoeren. Een kleine greep uit onze OA:

  • Vluchten in civiel CTR (publieke luchthavens)
  • Vluchten in defensie CTR (Defensie)
  • Vluchten in laagvlieg gebied (Defensie)
  • Vluchten hoger dan 120 meter
  • VLOS en EVLOS over een gecontroleerd grondgebied
  • VLOS en EVLOS over een ongecontroleerd grondgebied
  • VLOS en EVLOS boven dunbevolkt gebied
  • Vluchten buiten UDP (nachtvluchten)
  • Vluchten offshore
  • Vluchten bij vitale infrastructuur (zoals hoogspanningsnet, communicatie-masten, zonneparken en windturbines)

Operationele vlieg gebieden (OA) 3D GEO DATA

Vliegmap voor Commerciële Dronevluchten

Zoals onderstaande afbeelding weergeeft is het luchtruim in Nederland gecompliceerd voor het vliegen met Drones. Voor alle gekleurde gebieden heb je certificaten nodig voor het uitvoeren van commerciële vluchten. Bij 3D GEO DATA bezitten we deze certificaten en zijn wij dus in staat om op alle mogelijke plekken in Nederland te vliegen. 

De wet- en regelgeving van commerciële Dronevluchten is nauwkeurig uitgelegd door de Nederlandse overheid. Bij 3D GEO DATA voldoen wij aan alle eisen op te mogen vliegen. 

Luchtruim Nederland